Over Yoga of Music

Wanneer Martijn in aanraking komt met yoga, tantra, meditatie en mantra ontdekt hij welke innerlijke krachten vrijkomen. Het zingen van mantra’s heeft zijn leven compleet veranderd. Onder de naam ‘Yoga of Music’ treedt hij op als performer in binnen- en buitenland. De ene keer als uitvoerend artiest met zijn eigen meditatieconcert-programma of workshop-sessie, dan weer als muzikaal begeleider van een yogales of meditatiecursus. Daarnaast wordt hij gevraagd voor jamsessies met een wisselend collectief van muzikanten. Het levert steevast verrassende performances op. Samen met Denise Ermes van Positivity Company organiseert Martijn maandelijks zogeheten ‘city retreats’ in de studio van House of Happiness in Rotterdam. In alle gevallen valt meteen zijn liefde en toegankelijke benadering op. Hij is in staat een enthousiasmerende atmosfeer te creëren waarin de deelnemers de ontspanning en vrijheid voelen om opzoek te gaan naar hun unieke innerlijke stem. Bekijk hieronder het aanbod van Yoga of Music of kijk op de website Yoga of Music.

Meditatie concert

Wil je meer plezier en ontspanning halen uit het alledaagse? En leren hoe je met volle aandacht in het moment bent? Tonen die diep door je lijf trillen, ritmes die je een energieboost geven. Onhoorbare trillingen, keihard meezingen, afwijkende toonladders of juist heel harmonische klanken? Martijn verzorgt een meditatief concert met inspirerende muziek om je geluksgevoel te verhogen. Het laat onrustige gedachten naar de achtergrond verdwijnen en weer rust in je hoofd te krijgen. Met korte geleide meditaties, zang en live gespeelde instrumenten kun je de muziek op jouw eigen manier ervaren. Met de ogen dicht, luisterend of juist met de ogen open en meedeinend. De optredens worden ervaren als een rustgevende cyclus langs diverse muzikale landschappen; inspirerend, verhalend, meditatief of spiritueel. De sferische composities – veelal met voortdurend aanhoudende, zangerige melodielijnen – brengen een oase van rust in het hectische bestaan van alledaagse routines. Afhankelijk van de invulling van het concert bespeelt Martijn meerdere muziekinstrumenten zoals de tanpura, het harmonium, hakkebord en de esraj. Daarnaast maakt hij gebruik van eigentijdse technieken. Zo herken je een hint naar world music en invloeden van wave en zelfs trip hop.

Chant Circle

Mantra’s dragen hun eigen kracht al in zich. Ze komen vanzelf binnen, recht in je hart. Je gebruikt een mantra om toegang te krijgen tot de ruimte waar je voelt dat alles goed is en precies zoals het moet zijn. De term mantra komt uit het Sanskriet. [Man] staat voor ‘denken’ en [tra] voor ‘bevrijden’: mantra-zingen is jezelf bevrijden van gedachten. 

Tijdens een Chant Circle laat Martijn je ervaren hoe, door de frequentie en de vibratie van een mantra, energie wordt opgewekt. Het stroomt van en naar je hart. Het werkt bevrijdend. Het belangrijkste is de intentie waarmee je zingt of reciteert. Het kan sóms ongemakkelijk zijn om mantra’s te zingen, maar als je eenmaal over de drempel heen bent is het heerlijk. Ook al weet je bij het zingen van een mantra soms niet precies wat je zingt, je zingt altijd wijze woorden. Om het effect van een mantra te voelen, hoef je niet te weten wat de tekst letterlijk betekent. 

Een chant circle duurt telkens ongeveer 60 to 70 minuten en kan zowel binnen als buiten georganiseerd worden.

Nada Yoga

Het woord nada betekent ‘stroom van geluid’ en yoga staat voor ‘versmelting’. Nada Yoga is de versmelting van de individuele mind met het universele bewustzijn. Terwijl je zit of ligt geniet je van de klanken om je heen. Verwacht dus geen pittige rek- en balansoefeningen. Deze eeuwenoude Indiase klanktherapie heeft een zuiverende en transformerende invloed op je totale ‘zijn’. Breng tijdens Nada Yoga je aandacht naar de muziek, die steeds dieper en dieper tot je doordringt. Je ervaart een ultieme vorm van ontspanning voor lichaam, geest en ziel. De vibraties van de klanken van het zingen of chanten van een mantra, kunnen een helend, rustgevend en zuiverend effect hebben op lichaam en geest. Ook geeft het niet als je de woorden niet begrijpt, het effect blijft hetzelfde. Tussen de mantra’s, geluiden en klanken door is er ruimte voor stilte. Een moment om na te voelen wat het geluid zojuist teweeg heeft gebracht.

Martijn bespeelt gedurende deze sessie afwisselend verschillende muziekinstrumenten zoals de tanpura, het harmonium maar ook de esraj.

Yoga Nidra

Yoga nidra betekent letterlijk ‘yoga slaap’ of ‘slaap van de yogi’. Het is rond 1950 ontwikkeld door Swami Satyananda Saraswati, oprichter van de Bihar School of Yoga in India. Hij ontdekte dat er een stadium tussen waken en slapen bestaat waarin je niet echt meer wakker bent maar ook niet slaapt. Als je deze staat van zijn bereikt, vloeit de spanning zowel uit je lichaam als uit je hoofd weg.In tegenstelling tot bij andere vormen van yoga, doe je bij yoga nidra geen zittende en/of staande houdingen. Je ligt zo stil mogelijk op je mat in ‘savassana’, de eindhouding van (bijna) elke yogales, eventueel met een deken over je heen. Tijdens een Yoga nidra sessie leidt de muziek van Martijn je door de verschillende fases van de oefening heen. Het is niet de bedoeling dat je deze stappen zelf in je hoofd oproept, maar dat je je laat begeleiden. Je moet je namelijk volledig kunnen ontspannen en niks actiefs hoeven doen. Deze bijzondere yogavorm – je ligt alleen maar op je rug – brengt je in een staat van ontspanning. En daar rust je past echt van uit. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Andere voordelen zijn o.a. een rustig hoofd, betere concentratie, meer energie, meer creativiteit en zelfs meer liefde voor jezelf.

Sunrise Chant

Elke ochtend opnieuw verschijnt de zon boven de horizon om onze wereld warmte, licht en voeding te geven. Zonder zon geen leven – dat wisten we heel lang geleden al, en de zon werd in veel culturen als god aanbeden. Zo ook in de vedische traditie van het oude India. In de Veda’s, de heilige geschriften, vind je veel verwijzingen naar de zon als brenger van leven, gezondheid en welvaart. Op basis van deze teksten ontstonden allerlei rituelen om de zon te vereren en te danken. Hierdoor heeft de zonnegroet heel wat varianten, maar basis blijft de flow. Tijdens een zonnegroet ceremonie, in het Sanskriet ook wel Surya Namaskar genoemd, zorgt Martijn door het ritme van de muziek voor een rustige, gecontroleerde ademhaling. Lichaam en geest komen met de universele energie in harmonie met elkaar. Fysiek bekeken vitaliseer je op die manier jouw gedachten. Je begint de dag energiek, je voelt je hierdoor erg goed. Een sunrise chant vindt plaats bij zonsopkomst. Met deze vroege ochtend ben je verzekert van een goede start van een nieuwe dag.

Candlelight Kirtan Concert

Geniet van een bijzonder mantra concert van Martijn met invloeden van world music, wave en trip hop. Alles live gespeeld waarbij hij gebruik maakt van verschillende instrumenten. Neem plaats en geniet,. Laat voor enkele momenten je gevoel de vrije loop. Ontspan en ontdek hoe de muziek jouw innerlijke stem raakt en laat ontwaken. Beschouw deze avond als een persoonlijke uitnodiging voor een ontdekkingstocht, om even los te komen van alledaagse beslommeringen, om vrijuit te dromen, én om mee te doen of in beweging te komen. Het mag allemaal, iedereen is welkom om te zijn door er bij te zijn.

Yin Yoga (i.s.m. Denise Ermes)

Een unieke ervaring om voor enkele uren los te komen van de drukte van het alledaagse bestaan. Het is geen geheim dat yin yoga een positief effect heeft op zowel je lichaam als geest. Het leert je om stil te worden en naar je lichaam te luisteren. Je maakt contact met wat diep binnen in je leeft. Je geeft je hart letterlijk ruimte. Bijzonder tijdens deze workshop door yogadocent Denise Ermes is dat Martijn zorgt voor de muzikale klankbegeleiding. Na de workshop Yin Yoga luister en neem je deel aan een muzikale opvoering met geleide mantra’s. Je ervaart hoe door de frequentie en de vibraties van een mantra energie wordt opgewekt. Dit is niet zomaar een yoga retreat. Maar een ervaring, een persoonlijke ontwikkeling en pure ontspanning.

Global Virtual Choir

In samenwerking met Heart of Sound uit Inda is Martijn nauw betrokken bij de oprichting van een ‘global virtual choir’ waarbij deelnemers mantra’s voor vrede zingen. Hiervoor heeft Martijn een melodie en harmonie gecomponeerd. De deelnemers zijn afkomstig van over de hele wereld en groeit alsmaar verder. Iedereen kan zijn of haar stem toevoegen aan dit wereldwijde virtuele koorproject. Deelname is gratis én eenvoudig. Je kiest een harmoniepartij, neemt jezelf op tijdens het zingen. Het hoeft niet perfect te zijn, als het uit je hart komt. Van alle inzendingen wordt een virtuele koorvideo samengesteld. Het eindresultaat wordt getoond op mantrasforpeace.com en op YouTube. Deze inspirerende samenwerking leidt tot een wereldwijd netwerk van yoga beoefenaars, geïnteresseerden en docenten met verschillende cultureel maatschappelijke achtergronden.

One-to-one & online sessions

In de uitdagende periode ten tijde van de Covid-19 pandemie is het aantal online workshops en één-op-één sessies sterk toegenomen. Deze digitale vorm leek een overbruggingsmodel, inmiddels is verwachting dat in de toekomst naast fysieke workshops en bijeenkomsten een hybride component zal blijven bestaan. Hoewel er niets boven een fysieke samenkomst gaat, blijft Martijn beschikbaar voor online sessies.