Nachtlenzen corrigeren je ogen terwijl je slaapt…

Wist je dat nachtlenzen je ogen corrigeren terwijl je slaapt…

Dit is je wake-up call! Waarom draag jij nog geen nachtlenzen? Word jij nieuwe nachtlensdrager en ga je de aanpassing aan, dan ontvang je deze maand bij aanschaf van nachtlenzen een gratis Ray-Ban zonnebril. Da’s nog eens ontspannen wakker worden! Vraag naar de voorwaarden.

“Nachtlenzen corrigeren je ogen terwijl je slaapt.” Het klinkt een beetje alsof je een proefwerk leert door het leerboek onder je hoofdkussen te leggen. De vraag is dus: maken nachtlenzen van een kippig iemand weer een scherpziende? In het NRC stond een mooi stuk over nachtlenzen. De schrijver van het artikel vroeg zich af of nachtlenzen echt werken. „In veel gevallen wel. Het is een heel oude techniek, zeker twintig jaar oud”, zegt natuurkundige en oogexpert Tom van den Berg van het Nederlands Herseninstituut. De techniek heeft zelfs een aparte wetenschappelijke naam: orthokeratologie. Orthos betekent ‘recht’ en keratos betekent ‘hoorn’ of in dit geval ‘hoornvlies’.

De samenstelling wil dus iets zeggen als de ‘techniek om het hoornvlies weer recht te maken’. Het probleem van mensen die in de verte niet scherp kunnen zien is namelijk dat het hoornvlies te veel is gekromd. Bij een goed functionerend oog vallen lichtbundels door het hoornvlies precies samen op het netvlies, waar cellen beelden omzetten in signalen naar de hersenen. Bij bijziende personen is het hoornvlies zoveel gekromd dat de lichtbundels net voor het netvlies samenkomen en de afbeelding daar het scherpst is. Op het netvlies lopen de lichtbundels dan juist wat uit elkaar waardoor de afbeelding juist onscherp wordt. Deze afwijking wordt doorgaans gecorrigeerd door de lichtbundels eerst door een bril of contactlens te laten gaan. Nachtlenzen werken heel anders. „Die maken gebruik van het feit dat hoorn een nogal stijf materiaal is. Je moet het lang indrukken voordat het vervormt. Daarna duurt het ook weer lang voordat het weer in zijn oorspronkelijke vorm is” , legt Van den Berg uit. „Een nachtlens drukt tijdens de duur van de slaap het hoornvlies een beetje platter. De volgende dag blijft het hoornvlies nog lang zo staan en kan je in principe de hele dag scherp zien.”

Blog voor geschreven door Made in Mind voor Klein Optiek Apeldoorn.