West End-versie van de wereldwijde musicalklassieker ‘Cats’ te zien in de Nederlandse theaters

West End-versie van de wereldwijde musicalklassieker ‘Cats’ te zien in de Nederlandse theaters

Nederlandse fans van ’Cats’ hebben er twaalf jaar op moeten wachten, maar deze en volgende maand staan in Amsterdam en Rotterdam in totaal liefst 48 voorstellingen gepland van de legendarische musical over Old Deuteronomy, Grizabella en de andere Jellicle-katten. Er is zelf sprake van een primeur, want nooit eerder werd de Engelstalige West End-versie in ons land opgevoerd. De musical Cats, gecomponeerd door Andrew Lloyd Webber en gebaseerd op het boek ’Old Possum’s book of practical cats’ van Thomas Stearns Eliot, zag het levenslicht in 1981. 

Enorme run op kaarten

Aanvankelijk zou de musical alleen in Amsterdam (RAI, 20 december tot en met 13 januari) en Rotterdam (Luxor Theater, 15-27 januari) te zien zijn, maar daar is vanwege de enorme run op kaarten Breda aan toegevoegd. Tot groot genoegen van Chassé-directeur Cees Langeveld: “Toen we hoorden dat Cats naar Nederland kwam, hebben we de producent meteen benaderd. Doordat de Europese tournee al vrijwel rond was, kon de voorstelling na de speelperiode in Rotterdam niet meteen doorreizen naar Breda, maar rond Pasen is natuurlijk ook prima. We zijn heel blij dat het gelukt is.”

Broadway klassieker van Andrew Lloyd Webber

De musical Cats, gecomponeerd door Andrew Lloyd Webber, ging op 11 mei 1981 in het New London Theatre in première en werd daar in totaal 8949 keer opgevoerd. Anderhalf jaar later stond Cats ook op Broadway (7485 voorstellingen). De Nederlandse première van Cats, in de vertaling van Gerrit Komrij, vond plaats op 18 juli 1987 in Theater Carré in Amsterdam. De Engelse voorstelling is voorzien van Nederlandse boventiteling.

Foto gemaakt tijdens première door: Jan Buteijn.